Grijze wouw -Elanus caeruleus

Grijze wouw -Elanus caeruleus

Zeldzame dwaalgast, eenmalige waarneming juli 2020

Deze kleine wouwachtige, formaat Torenvalk, is te herkennen aan zijn kleine formaat, het grijze verenkleed en de opvallende zwart schouderpartij.


De Grijze wouw is een roofvogel die zijn verspreiding kent in Afrika en Azië,maar breidt zich in Zuid-Europa steeds verder uit. Ook in Nederland wordt de soort de laatste jaren steeds vaker gemeld (Waarneming.nl, 2020). Hustings e.a.(2006), maakt nog geen melding van deze soort in Limburg. Waarneming.nl geeft voor Limburg 19-07-2018 als eerste waarneming van deze soort met een waarneming van een exemplaar in de Groote Peel. De soort is op de Meinweg vastgesteld op 07-07-2020 op het Wolfsplateau en verbleef hier tot 10-07-2020. De dagen dat de soort aanwezig was, werd hij regelmatig jagend, ook ‘biddend’, waargenomen.

Eenmaal werd de soort belaagd door een Grauwe klauwier, omdat de wouw zich in zijn territorium bevond. Een maand later is de soort ook in Zuid-Limburg waargenomen (Waarneming.nl, 2020).


Literatuur


Hustings F., van der Coelen J., van Noorden B., Schols R. & Voskamp P. 2006. Avifauna van Limburg. Stichting Natuurpublicaties Limburg, Maastricht.
Waarneming.nl, 2020. Grijze wouw, geraadpleegd op 10 sept. 2020


Foto’s: A.van Halbeek
Tekst: F. Engelen & E. van Asseldonk
Redigenten: A.Kleibeuker & P. Lemmens